Algemene uitleg over de voorwaarden voor auteursrecht.

Het auteursrecht is een geheel van rechtsregels dat bedoeld is om makers bescherming en controle te bieden over de integriteit en exploitatie van hun werken.

 Zodra een origineel werk gemaakt wordt, is er sprake van auteursrecht. Je moet dus geen formele procedures doorlopen. Maar je werk moet wél aan twee voorwaarden voldoen: 

  • Je werk heeft een concrete vorm (en is dus niet louter een idee).
  • Je werk is origineel.

Tweemaal ja? Dan is je werk in principe automatisch beschermd door het auteursrecht. Twijfel je nog? Stel jezelf dan de volgende vraag: zou het resultaat hetzelfde geweest zijn als iemand anders het gemaakt heeft?
Is het antwoord nee, dan komt je werk in aanmerking. Toch eerder een ja, dan lijkt het er niet op dat je voor je werk een vergoeding in auteursrechten kan ontvangen.

Het is belangrijk dat je er duidelijk jouw persoonlijke stempel op drukt.

Heb je bijvoorbeeld een logo ontworpen met een bestaand lettertype, maar is het in één oogopslag duidelijk dat jij het ontwierp? Dan ben je beschermd door het auteursrecht. Aanpassingen aan een bestaand ontwerp komen ook in aanmerking voor een bescherming door het auteursrecht.
Bijvoorbeeld, gebruik je voor een ontwerp een beeld van iemand anders, dan komt er een extra stap bij kijken, de toestemming. Heb je deze gevraagd en gekregen én er duidelijk jouw ding van gemaakt, dan ben je ook beschermd. 

Meer weten over de fiscale voorwaarden voor je auteursvergoeding? Dat lees je hier!