Moet ik mijn bronbestanden afleveren aan mijn opdrachtgever?

De UI/UX in Figma, je gemaakte illustraties in Illustrator, je RAW-fotobestanden, … heeft je opdrachtgever recht op deze bronbestanden of niet? Mag je hier een aparte factuur voor aanmaken, en als welk soort prestatie? Wij leggen het voor je uit.

Een vraag, voor we eraan beginnen! Stelde jij jouw factuur op voor of op 26/04/2024? Dan is het volgende van toepassing. 

Een overdracht van je bronbestanden. Dat hangt samen met je gekozen algemene voorwaarden en de concrete afspraken die je hebt gemaakt met je opdrachtgever.

Overdracht of gebruiksrecht?

Als je je factuur opstelt met een overdracht van je auteursrechten, krijgt je opdrachtgever in principe het recht om je werk te bewerken. En dat bewerken, dat kan bijvoorbeeld zijn door je bronbestanden onder handen te nemen. 

Of je die bronbestanden nu wel of niet moet overdragen, dat staat niet specifiek vermeld in onze algemene voorwaarden. Daarin staat wel het bewerkingsrecht, dus dat is niet heel zot dat je opdrachtgever deze verwacht. 

Koos je voor een gebruiksrecht, dan is dit niet aan de orde en hoef je zeker geen bronbestanden door te sturen.

Maak hier afspraken over, duidelijke afspraken via een offerte bijvoorbeeld. Of vermeld in de bijzondere voorwaarden van je factuur dat je opdrachtgever de bronbestanden niet automatisch ontvangt.

Heb jij je factuur opgesteld na 26/04/2024? Dan is het volgende van toepassing.

De algemene voorwaarden, die zijn gewijzigd. Ongeacht of jij nu koos om een gebruiksrecht te verlenen, of een overdracht te doen van je rechten, je bronbestanden moet je niet overdragen.

In de algemene voorwaarden staat expliciet vermeld dat bronbestanden niet worden overgedragen. Dat betekent dat je opdrachtgever hier niet ‘zomaar’ recht op heeft. 

Je kan deze altijd naar hen overdragen, maar dat kan dan tegen betaling zijn bijvoorbeeld. Die keuze is volledig aan jou.

Morele rechten

Je hebt ook zoiets als de morele rechten van de auteur. Ook al heeft je opdrachtgever het recht gekregen om je bronbestanden te bewerken, jouw integriteit en die van je werk moeten ze respecteren. 
Op deze manier kan je je altijd verzetten tegen elke vorm van gebruik of aanpassing die afbreuk doet aan jouw goede naam of aan de integriteit van je werk.

Het integriteitsrecht, een onderdeel van het auteursrecht dat de reputatie en persoonlijke belangen van de auteur beschermt. 

Dit recht stelt jou in staat om bezwaar te maken tegen wijzigingen van je werk die je eer of reputatie zouden kunnen schaden.

Om dat nog wat duidelijker te maken, heb je hier enkele voorbeelden. Die tonen aan hoe een moreel integriteitsrecht van de auteur wordt geschonden.

Wijziging of verminking: Het aanbrengen van wijzigingen met een zware impact aan een werk die de perceptie van het werk verandert en potentieel de reputatie van de auteur schaadt. Denk aan het digitaal manipuleren van een foto of schilderij op een manier die de oorspronkelijke betekenis of esthetiek ondermijnt.

Verkeerd contextualiseren: het plaatsen van een werk in een context die schadelijk kan zijn voor de reputatie van de auteur. Dit kan gebeuren wanneer een werk wordt gebruikt in een politieke, commerciële, of andere context die de auteur afkeurt of die afbreuk doet aan de oorspronkelijke intentie van het werk.


Zo zie je maar, je kan je werk en jezelf als auteur blijven beschermen als je je bronbestanden overdraagt naar je opdrachtgever.