Een sprong in het diepe, of springen naar zelfstandige? Het statuut ‘springplank naar zelfstandige’ werd in het leven geroepen door de overheid. Ze stimuleren graag startende ondernemers om de stap naar een zelfstandige onderneming te zetten.
Maar kun je dit statuut combineren met een vergoeding voor auteursrechten? Je leest er hier alles over.
Om te begrijpen wat dit statuut inhoudt, wie in aanmerking komt, de plichten die je hebt, … kun je steeds hier de site eens raadplegen. Maar concreet houdt dit in dat je onder bepaalde voorwaarden gedurende 12 maanden een zelfstandige activiteit kan uitvoeren zonder jouw werkloosheids- of inschakelingsuitkering te verliezen.
Het bedrag dat je mag bijverdienen als zelfstandige is beperkt tot een bepaald maximum. Verdien je meer met je zelfstandige activiteit, dan zul je achteraf een deel van de uitkering moeten terugbetalen aan de RVA*.
Om te bepalen of je te veel hebt verdiend, kijkt de RVA naar je netto beroepsinkomsten. De vergoedingen voor de toekenning van auteursrechten die je hebt ontvangen, worden mogelijks meegeteld bij de inkomsten in deze context.
Als je alleen beroepsinkomsten ontvangt, zul je waarschijnlijk een groot deel van de ontvangen uitkering moeten terugbetalen, aangezien het maximumbedrag niet heel hoog ligt. Maar ontvang je een deel van jouw totale vergoeding als een vergoeding voor de toekenning van auteursrechten, dan zul je bijgevolg ook jaarlijks minder beroepsinkomsten ontvangen.
Resultaat? Indien deze inkomsten niet zouden meegeteld worden, is het eventuele deel dat je moet terugbetalen van de uitkering die je ontving veel lager.
We hebben wel al tegenstrijdige informatie ontvangen tijdens contacten met de RVA. Leg deze vraag dus zeker voor aan jouw dossierbeheerder bij de RVA om uitsluitsel te krijgen!