Wat is de btw-vrijstellingsregeling en bestaan er nog andere regelingen?

Er bestaan er wel enkele, maar twee die belangrijk zijn voor jou: een standaard vrijstellingsregeling en een btw-plichtige. De naam spreekt voor zich, maar hieronder leggen we de verschillen naast elkaar.

Je bent niet btw-plichtig.

De ‘standaard btw-vrijstellingsregeling kleine onderneming’, korter gezegd, vrijgesteld van btw

Deze regeling is er gekomen voor ondernemingen van wie de omzet lager ligt dan 25.000 euro per jaar. Hoewel de wet er zelf vaag over blijft, rekenen wij bij die omzet ook jouw inkomsten uit auteursrechten. Better safe than sorry, of niet soms?

Aangezien je bent vrijgesteld van btw, hoef je geen aangiften te verzorgen of btw aan te rekenen aan je opdrachtgevers. Dat zorgt ervoor dat je zelf ook niets hoeft door te storten. Je bent trouwens niet verplicht deze regeling te volgen, die keuze maak je volledig zelf. 

Tip: overschrijd je de drempel doorheen het jaar, pik het zeker verder op met je accountant! Die weet wel raad.

Dus, heb je de limiet overschreden? Vergeet dit niet:

  • te melden bij je accountant.
  • door te geven aan het btw-controlekantoor zodat je fiscaal ook in orde bent.
  • aan te passen binnen je profiel natuurlijk, meer daarover lees je hier.

Opgelet! Het is wel zo dat wij op de factuur naar je opdrachtgever altijd btw aanrekenen, omdat wij als Creative Shelter een btw-plichtige onderneming zijn. Jouw btw-statuut, dat heeft geen invloed op de factuur naar je opdrachtgever. Dus het kan zeker voorkomen dat jij vrijgesteld bent van btw, maar je opdrachtgever een factuur inclusief btw ontvangt. Dat klopt volledig.

De factuur tussen jou en Creative Shelter, die voor jouw boekhouding, daar houden we wel rekening mee. Als je bent vrijgesteld van btw, dan zal die factuur ook zonder btw opgesteld zijn.

Je bent btw-plichtig.

Op de facturen die jij zelf verstuurt, zal je steeds btw aanrekenen. De btw die je ontvangt, stort je later ook door naar de btw-administratie. Btw is dus geen extra kost, maar een doorgeef-bedrag.

Heb je zelf iets aangekocht, denk aan bepaalde materialen of goederen om je activiteit te beoefenen? Dan mag je dit btw-bedrag in mindering brengen van het bedrag dat je anders nog moet doorstorten. Je betaalt deze btw bij de aankoop, maar kan deze grotendeels terug recupereren. Er zijn bepaalde kosten waarbij je de btw niet in mindering kan brengen, denk aan de btw op restaurantkosten, privéaankopen, …

Dat waren de grootste verschillen nog even op een rijtje, zo ben je zelf ook volledig mee in het btw-verhaal!